Maibaumaufstellen Farchant

In Farchant wordt de maibaum geplaatst door de kledendracht vereniging en dit gebeurd traditie getrouw om de vier jaar, de boom blijft dus vier jaar staan. Een maibaum is een versierde boomstam en wordt volgens oud gebruik meestal op 1 mei of de avond ervoor geplaatst.
In vele dorpen vooral in Beieren en Tirol, wordt de boomstam traditioneel en feestelijk op het dorpsplein geplaatst. Traditioneel wordt de meiboom geplaatst met spierkracht. In de meeste gevallen wordt de maibaum gekroond met bovenin een krans, wat de vruchtbaarheid aangeeft, en een groene boomtop, slingers en linten en op de stam de gildeborden gespijkerd.
De oorsprong van de maibaum gaat heel ver terug in de tijd en is niet helemaal duidelijk. Het heeft iets te maken met de oude Germaanse volken, bosgoden, boze geesten, vruchtbaarheid en offerrituelen.
Een ander traditie is het stelen van elkaars meibomen uit naburige dorpen. Hierdoor wordt de maibaum voordat het wordt opgezet vaak bewaakt door de dorpsbewoners. Gestolen bomen worden meestal in natura teruggekocht. Als de onderhandelingen over teruggave van de maibaum  succesvol verlopen, wordt de boom doorgaans door de dieven in een ceremoniële optocht teruggegeven aan de eigenaar. Als de onderhandelingen mislukken, zetten de dieven hem soms als trofee in hun eigen dorp neer.
Er is veel voorwerk aan een maibaum voor dat deze kan worden geplaatst. De boom moet eerst worden gekapt. Traditioneel gebeurt dit met een bijl en spierkracht dus met de hand. Vervolgens moet de stam van zijn schors worden ontdaan. De ontschorste stam wordt vervolgens geschaafd en versierd. In Beieren wordt de boom soms ook wit en blauw geverfd. Vervolgens wordt de maibaum met spierkracht opgericht, met behulp van zogenaamde “zwaluwen” en “schaarpalen”. De meiboom ligt aan een touw tussen de palen, die steeds verder omhoog worden geduwd. Beetje bij beetje gaat de boom omhoog.